Sambungan dari Part 3...
Hari ni Second Day di Batam...
Awal bangun tido...
Jam masa ini dah menunjukkan pukul 8.00 pagi... Kelam kabut gak sebab hari ni bangun lewat. Mesti sebab penat berjalan semalam. Appointment hari ni jam 10.30 pagi. Selepas bersiap2, aku terus turun ke lobi nak ambil breakfast kat restoran hotel ni....Hmmm...makanan ok gak tapi bab pastry jer yg kureng...kureng banyak. Yang lain2 tu sedap terutama makanan tradisional seperti nasi goreng, rendang dan kuih muih...
Kat luar hujan, hujan di awal pagi. Mmg lebat...Pak supir drebar teksi akan datang dalam jam 8.30 pagi....Hmmm...kena makan cepat ni...
Dah 8.40 pagi...aku ngn Nadia bingkas ke lobi. Mencari2 pak supir drebar semalam, janjinya datang jemput pukul 8.30....ni dah pukul 8.40 pagi pun batang hidung dia tak nampak lagi. Tunggu punya tunggu, masa berjalan....hinggalah jam 9.30 pagi. Aku terus ambil teksi hotel....apa laaa punya kencing drebar teksi semalam. Mungkin sebab dia takut tak boleh bagi resit pembayaran kot? atau dia ni drebar teksi sapu? Hmmmm...mana mungkin sebab teksi dia ada signboard teksi atas bumbung....Hmmm.... Biarlah kata hati aku...
Sepanjang perjalanan ke Kawasan Perindustrian Kabil, jalan raya agak kelam kabut. Ditambah pula dengan hujan lebat.....Drebar teksi hotel ni nama dia Hendrik....dengar nama cam org kristian tapi rupanya dia orang Muslim..asal dari Medan...agak peramah jugak laaaa....banyak yg disembangkan dgn kitorang....berbanding drebar semalam...dia ni agak sopan banyak berbanding yg semalam tu....nak kira education dia pun ok....ada diploma lagi cuma beza dia bawak teksi...jadi pilot hotel...
Hujan masih lebat
Sampai di Kawasan Perindustrian Kabil ni dalam jam 10.15 pagi...jalanraya kat sini becak sikit dengan tanah merah. Maklumlah, kawasan perindustrian ni agak baru. Pembangunan banyak yg belum selesai. Namun, penyelenggaraan terutama jalanraya dan longkang disini agak teruk sikit. Ntahlah apa yg pejabat Walikota buat...takde budget kot? Nasib baik tak banjir.... Yang aku kesian adalah pada Hendrik ni..teksi dia kotor...aku cakap balik nanti lepas hantar kitorang confirm teksi dia kena basuh...huhuuhu
Lepas mendaftar diri di pos kawalan keselamatan. Kami dibawa masuk ke pejabat. Alhamdulillah layanan org2 disini baik2. Diorang ni menghargai kehadiran orang luar terutamanya dari Malaysia.... Mengikut kata mereka, sistem pekerjaan di Malaysia adalah lebih baik berbanding Indonesia dan ada sedikit kelonggaran berbanding di Singapura. Hmmmmm...alhamdulillah syukur. Baik juga nama Malaysia disini....
Selepas meeting ringkas, kami dibawa ke kawasan station kerja kitorang. Hmmmm...banyak juga kekurangan dari segi peralatan rupanya....takpelah. kami cuma sedaya upaya menyelsaikan masalah customer......
Apa yang berlaku selanjutnya saya tak boleh menghebahkan...biarlah RAHSIA...seperti kata Siti Nurhaliza...Apa yg boleh saya berikan adalah serba sedikit gambar kerja2 penyelidikan kimia disini...
Balik dari tempat kerja...
Jam masa ini dah menunjukkan pukul 11.30 malam. Perghhhh...layan kerja sampai tak ingat balik. Masa sampai ke pejabat (kantor) customer ni...perut aku mula berkeroncong mintak diisi. Last kitorang makan masa jam 1.00 tengahari tadi....Fuhhh!!! rupanya petang takde rehat...kerja sampai tak ingat dah hampir tengah malam.
Ni gambar dengan Pak Rhobby....masa abes kerja. banyak pertolongan yg beliau berikan..
Singgah makan dulu...
Sebelum balik hotel, aku, Nadia, Pak Rhobby dan isterinya singgah makan seafood di Restaurant Golden Prawn. Restotan ni dengar ceritanya dimiliki oleh orang Melayu Padang...Ramai orang Malaysia terutamanya ke sini makan seafood....Masa aku kat dalam, aku nampak makcik2 pakai tudung dari Malaysia nyanyi karaoke...hehehe....owhh...gini rupanya...hehehe.....besh2...
Ni gambar gambar pandangan Restoran Golden Prawn...
Kat depan pintu masuk restoran ni banyak ikan2 fresh termasuklah ikan Jaws/Yu/Jerung ni..Besar tak? Hehehe
Banyak ekor juga dalam kolan ni....fuhhh...kalau sua tangan tak tau ngap atau tak? Hahahaa
Ni aku ngn Nadia tengah pening....nak order ker aper ikan jaws ni...nak buat masak apa ek? masak lomak cili api? Hehehe...
Masuk dalam baru tau restoran ni besar rupanya..ada 3 bahagian tapi bawah satu tauke...
Ada banyak lgi makanan tapi cuma yg ni jer kami sempat snap...dah tak tahan...lapar giler....buat apa nak ambil gambar lagi...makan jer laaaaa...yummmmm....yummmmm....ngapppp!!! hehehehe....
Sampai hotel...
Jam masa ini dah menunjukkan pukul 2.00 pagi....Penatt weiiiii.......masuk bilik, salin pakaian aku terus lelap.....
Moral of the story:
1. Buat kerja elok2....jangan mudah semangat semasa membuat kerja terutamanya yg rumit lagi merumitkan.
2. Jaga kesihatan, jangan lupa dan minum air banyak....
End of Part 4....
...