Fikir...

NuffnangX

Thursday, September 9, 2010

Bismillahhirahmannirrahim.....

dalam bersendirian begini...tiada yang lebih sayu di hati ini melainkan apabila mendengar alunan takbir hari raya ini....Ya Allah....berikanlah aku kekuatan.....

Doa ku....

Wahai tuhanku, aku memohon pilihan dengan ilmuMu dan memohon takdirMu dengan kekuasaanMu. Dan aku memohon daripada kelebihanMu yang amat besar. Sesungguhnya Engkau sahaja mampu segalanya dan aku tidak mampu dan Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui. Engkau mengetahui segala perkara ghaib.
Wahai tuhanku sekiranya engkau ketahui bahawa perkara ini adalah yang terbaik buatku dalam perkara agamaku, didalam kehidupanku serta kehidupanku selanjutnya, maka takdirkanlah perkara itu untuk ku serta permudahkannya untuk ku dan berkatilah aku padanya. Sekiranya Engkau ketahui bahawa perkara ini adalah bukan yang terbaik buatku dalam perkara agamaku, di dalam kehidupan ku serta kehidupan ku selanjutnya, maka jauhilah daripadanya serta takdirkanlah yang terbaik buatku serta berkatilah aku. Berikanlah kebaikan di mana saja aku berada dan jadikanlah aku ini orang yang redha atas ketentuanMu.”
(Hadis 147 Mastika Hadis Jilid 2)

Ketentuan Tuhan

Hmmmm....
aku terbaca sebuah hadis ada menyebut:
لاَ يَرُدُّ الْقَضَاءَ إِلاَّ دُعَاءٌ
“Tidak ada yang dapat menolak ketentuan Tuhan kecuali doa”
Bila aku bertanya kepada Ustaz, pesan dia "Usaha kita dalam mencari jodoh perlulah bersandarkan kepada iman dan diiringi dengan doa yang berpanjangan.  Berdoalah banyak-banyak dengan bersungguh-sungguh kerana mengharapkan rahmat daripada Allah agar insan yang kita pilih itu dijodohkan dengan kita." ....Hmmm...insyaAllah Ustaz, saya akan berusaha, berdoa, beramal dan bertawakal.....

Hmmmm....
“Jodoh ketentuan di tangan Tuhan”. Itulah ungkapan yang sering aku dengar bila berbicara tentang soal hati. Perlulah aku berputus asa? 

Hmmmm....
aku terbaca pesanan rakan-rakan facebook aku..."Sayangi sebuah perkenalan kerana di situ terciptanya kemesraan...kenangi sebuah perhubungan kerana di situ terciptanya kerinduan....Hargai kedua-duanya kerana itulah rahmat TUHAN" 

 
Hmmmm....
aku redha...aku takut aku jauh dari rahmat Allah, aku perlu sandarkan perjalanan hidupku kepada ketentuan Qada’ dan Qadar, iaitu takdir yang baik mahupun yang buruk. Aku faham....Itu adalah syarat pertama jikalau kita mahu mencari pasangan hidup demi mendapatkan keredhaan-Nya....dan aku faham...jika tujuan itu tidak disandarkan kepada iman sepenuhnya dan nescaya hati kita akan gundah-gulana dan bagaikan dirobek apabila pilihan di hati tidak menjadi kenyataan......

Hmmmm....aku pasrah!


Cara betul memberi Salam

SEKADAR PERINGATAN UNTUK SEMUA UMAT ISLAM.....

Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - "Assalamualaikum"
Jawab salam - "Waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye". Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!


Kesilapan maksud singkatan

Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"

Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud "HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.

Kenangan itu...sebuah DOA dan HARAPAN kita


Hmmmmm....
sedang aku menatap fotonya....tiba-tiba aku terpandang sekeping gambar. Gambar sewaktu aku dan dia berjanji tetap bersama-sama....berusaha bersama-sama dan bersama-sama mengharungi suka dan duka ini. Aku sayu............menatapnya.
Hmmmmm....
Masih aku ingat kata-katanya waktu itu...
"Abg...kalau berdoa kita kena berdoa begini. Lihat garis di tangan kita....ada garisan seakan sebuah mangkuk jika kita satukan kedua belah tangan kita. Jadi...kita mesti satukan keduanya. Itulah bentuk doa permohonan kita pada Allah...."
Aku lantas mencapai kamera dan terus mengambil gambar.....gambar "sebuah doa dan sebuah harapan antara aku dan dia".

"Kini Aku sendiri lagi.....hadiah akhir (29) Ramadhan 1431H. Adilkah semuanya ini? Teraniayakah aku? Oh Tuhan...berikan aku kekuatan menjelang Aidilfitri ini.....aku lemah....aku tiada daya."


Hmmmm....
tak tahu apakah yang sedang berlaku ketika ini. Insan yang amat aku sayang meninggalkan aku di saat aku ingin mengecapi kebahagiaan di saat Syawal bakal menjelang..... Perasaan datang dalam berbagai bentuk, berbagai rasa tetapi yang pasti aku sedang kecewa....aku sedang bersedih....aku sedang berduka. Tiada perkara lain yang mengecewakan selain ditinggalkan oleh insan yang tersayang....

Hmmmm.....
Hidup aku selepas ini? Ntahlah.....waktu insan lain sedang bergembira menyambut kedatangan Syawal dan Aidilfitri ini. Aku hilang....bukan hilang jasad tetapi hilang kekuatan...hilang semangat....hilang jiwa....hilang kasih sayang. Yang pastinya aku kecewa setelah sekian lama aku mencari dan aku temui insan yang sejiwa...sehati....dengan 1wawasan dan 1pemikiran....dia pergi meninggalkan aku dalam keadaan begini ----> Keseorangan....kesejukkan....hampir mati...lumpuh!!!


Hmmmm....
masih aku ingat lagi tanggal 29 Ramadhan 1431H. Aku rasa tidak sedap hati....suasana tidak sedap hati yang luarbiasa dari kebiasaan tidak sedap hati. Hari itu aku tertinggal HP aku di rumah....itulah atas sebab kegopohan aku hendak ke pejabat pada hari itu. Sepanjang masa di pejabat, aku terasa ada "suara" yang memanggil ku...sudah pasti aku tahu hanya si dia yang akan menelefon ku bertanyakan khabar....namun ada sesuatu yang amat berlainan...amat berlainan sekali aku rasa... Pada hari itu, aku ketepikan perasaan itu dengan menyibukkan diri dengan hal-hal pejabat untuk menghilangkan rasa "tidak sedap hati" ini.....

Hmmmm....
tengahari apabila aku on9....aku ternampak satu mesej - ".:: Bukan sayang pinta.. Tapi ini adalah jalan terbaik.. sayang mohon diri.. izinkan sayang mengundur diri.. Salam ::. Aduh....adakah ianya berkaitan denganku? Aku pasrah....aku bergegas pulang ke rumah.

Bila sampai di rumah, dgn lantas ku buka HP ku ini....ada banyak miss call dari dia...tetapi ada satu sms yg amat menyesakkan dadaku... aku hampir pitam... "Salam....Syg call abg tak bjwb. Hmmm... Thanks a lot for everything. Halalkan segalanya. Syg minta maaf atas segala kekurangan diri syg..." Aku lantas mendail nombor HPnya tetapi hampa....berkali-kali aku cuba tetapi tetap hampa....

Persoalannya....apakah salah abg? apakah dosa abg hingga sayang buat abg begini......aku sebak...aku hiba......hanya ALLAH sahaja yang tahu apa yang aku rasa ketika ini.......rasa diri tiada....diri ini mati....diri ini Zombie!


"Janganlah engkau kahwini wanita yang enam ini... iaitu janganlah engkau kahwini dengan wanita yang Ananah, dan yang Mananah, dan yang Hananah, dan yang Hadaqah, dan yang Baraqah dan yang Syadaqah." (Imam Al-Ghazali)

Penjelasan Istilah:

1. Wanita ANANAH
Banyak mengeluh, mengadu dan setiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit. Bahasa mudah: Suka berlakon/berdrama untuk dapat perhatian.
2. Wanita MANANAH
Suka membangkit-bangkit terhadap suami.
Bahasa mudah: Mengungkit.
3. Wanita HANANAH
Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.
Bahasa mudah: Berkongsi kasih dengan ‘suami simpanan’ (aka skandal) atau bekas suami atau dengan anak daripada ‘suami simpanan’.
Nota: Macam mana nak tahu, Wallahu’alam…
4. Wanita HADAQAH
Melemparkan pandangan dan matanya pada setiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memilik barang itu dan memaksa suaminya untuk membeli. Bahasa mudah: Rambang mata dan susahkan suami kerana ingin bermewahan.
5. Wanita BARAQAH
Ada dua makna; Pertama, yang sepanjang hari mengilat dan menghias wajahnya. Kedua, dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.
Bahasa mudah: Bersolek tak kenal masa, tak kenal tempat, tak kenal untuk siapa; Tak mahu makan konon-konon tengah diet (yang ini tambah sendiri, jangan ambil serius!).
6. Wanita SYADAQAH
Banyak cakap yang tidak menentu dan bising.
Bahasa mudah: Kecoh, suka tukar topik; Ikut emosi sampai buat suami fikir keluar rumah pi minum kedai kopi lagi bagus (yang ini pun tambah sendiri kwang3).

Aku: Pesanan untuk lelaki dan juga perempuan, yang dah kahwin atau pun yang belum. Terutama sekali buat wanita yang belum berkahwin. Pesanan ini telah diberikan oleh Imam Al-Ghazali kepada umat Islam 1000 tahun yang lalu, namun pesanan beliau sangat bersesuaian sekali untuk dijadikan pedoman buat kita yang hidup di zaman moden ini.
Renung-renungkanlah…