Fikir...

NuffnangX

Sunday, November 7, 2010

Waktu...dan Masa.

Sebagai Renungan Buat Kita Semua...fikir2kanlah

 

Firman Allah dalam surah Al-’Asr 103: (1-3):

[1] Demi Masa! [2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian - [3] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
  • Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok....
  • Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati....
  • Masa itu umpama pedang. Jika kamu tidak menggunakannya,ia akan memancung kamu....
  • Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu,tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamu..."Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga...."


  • Masa itu umpama air pasang surut, tiada siapa yang dapat menahannya....
  • Masa dihargai,dan janji ditepati (pepatah Melayu)
  • Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu dalam menghabiskan masa yang tidak perlu....


Imam Ali berkata:
“Allah menyayangi orang-orang yang mengetahui kadar dirinya dan tidak melewati batas perjalanannya; menjaga lisannya dan tidak mensia-siakan umurnya”


1 comment:

Sahruddin Esa said...

Semoga kita semua mendapat menafaat...